Akrilik bağlayıcı (binder) kategorisi, saf akrilik polimer emülsiyon içeren ve sanatçının kendi renk paleti, kolaj çalışması ya da yüzey kaplaması üretmesi için kullanılan profesyonel ürünleri bir araya getiriyor. Winsor & Newton Galeria Binder, Schmincke Acrylic Binder, Liquitex Professional Acrylic Binder, Golden Polymer Medium ve Pebeo akrilik bağlayıcı seçenekleri pigment ile birleşerek özel renk ya da medyum üretiminizi mümkün kılıyor.
Akrilik bağlayıcı, hazır akrilik boyanın "pigmentsiz versiyonu" olarak düşünülebilir. Sanatçı saf pigment tozunu (kuru pigment) bağlayıcı ile ezerek tamamen kendisine özgü bir renk üretebilir; bu yaklaşım klasik atölye geleneğinin akrilik karşılığıdır ve müze konservatörlerinin restorasyon çalışmalarında kullandığı tekniktir. Bağlayıcı ayrıca kolaj uygulamalarında yapıştırıcı (mat ya da parlak finiş), tuval boyutlandırma (sizing) ve özel medyum üretimi için kullanılır.
Kullanım Alanları
| Kullanım |
Karışım Oranı |
Sonuç |
| Pigment + Bağlayıcı (Renk Üretimi) |
Pigment %20-40, Bağlayıcı %60-80 |
Kendine özgü akrilik renk; arşivlik kalite |
| Kolaj Yapıştırma |
Doğrudan kullanım (sulandırılmaz) |
Kâğıt, kumaş, ince yüzey yapıştırma |
| Tuval Sizing (Boyutlama) |
%50 su ile sulandırılır |
Tuvalin emiciliği azaltılır |
| Glazing Medium Alternatifi |
Boya hacmine 1:3-1:5 ekleme |
Şeffaflık + parlak finiş |
| Mat / Parlak Vernik Tabanı |
Doğrudan ya da matlaştırıcı ile |
Özel finiş vernik üretimi |
Marka Karşılaştırma
Winsor & Newton Galeria Binder 1 lt hacim seçeneğiyle Türkiye'de en çok bilinen bağlayıcılardan biridir; yumuşak parlak finiş bırakır, kolaj ve renk üretimi için ekonomik tercih oluşturur. Schmincke Acrylic Binder Almanya kalitesinde üretilir; profesyonel restorasyon ve müze koleksiyonlarında tercih edilen yüksek pigment kabul kapasitesine sahiptir. Liquitex Professional Acrylic Binder ABD üretimi; geniş pigment seçimi ile tutarlı sonuç verir. Golden Polymer Medium hem bağlayıcı hem akışkan medyum işlevi görür; çift kullanımla esneklik sağlar.
Pigment ile Çalışma Tekniği
Kuru pigment ile bağlayıcı karıştırma sürecinde önce küçük miktar pigment temiz palet üzerine alınır; üzerine bağlayıcı damla damla eklenir ve palet bıçağı ile macun kıvamına gelene kadar ezilir. Bu işlem (muller / palet bıçağı ezme) pigmentin bağlayıcıya tam dağılımını sağlar; sonradan ihtiyaç kadar bağlayıcı ekleyerek istenen kıvama getirilir. Cam yüzey üzerinde muller (cam ezici) ile yapılan klasik teknik en homojen sonucu verir. Kuru pigment toksik olabileceği için (örnek Cadmium pigmentleri) toz maskesi takılarak iyi havalandırılmış ortamda çalışılır.
Sıkça Sorulan Sorular
Akrilik bağlayıcı nedir, akrilik medyumdan farkı ne?
Akrilik bağlayıcı, akrilik boyanın pigmentsiz "ana bileşeni"dir; pigment yüklenmeye hazır saf polimer emülsiyondur. Akrilik medyum ise hazır boyaya eklenerek kıvam, finiş ya da akışkanlık değiştirmek için tasarlanmıştır. Bağlayıcı sanatçıya kendi rengi üretme özgürlüğü verir; medyum hazır boyanın özelliklerini ayarlar.
Bağlayıcı ile pigment karıştırarak ev yapımı akrilik üretilebilir mi?
Evet; bu klasik atölye geleneğinin akrilik versiyonudur. Saf pigment (kuru toz) bağlayıcı ile palet bıçağı veya muller ile ezilir; macun kıvamı elde edilir. Daha sonra bağlayıcı eklenerek kıvam ayarlanır. Sonuç hazır akrilik kalitesinde, arşivlik bir renk olur. Kadmiyum gibi toksik pigmentlerde toz maskesi şarttır.
Akrilik bağlayıcı kolaj için nasıl kullanılır?
Bağlayıcı doğrudan kâğıt, kumaş, ince yüzey arkasına fırça ile sürülür; yapıştırılacak yüzeye bastırılır. Üst yüzeye de bağlayıcı sürülerek koruyucu üst katman oluşturulur. Kuruyunca şeffaf parlak (ya da matlaştırıcı eklenirse mat) finiş bırakır; suya dayanıklıdır. Soft Gel medium kolaj için sıkça tercih edilen alternatiftir.
Liquitex / Galeria / Schmincke bağlayıcılar birbirinin yerine kullanılabilir mi?
Genel kullanımda evet; üçü de su bazlı akrilik polimer emülsiyondur ve karıştırılabilir. Profesyonel pigment + bağlayıcı çalışmasında ise her bağlayıcının pigment kabul kapasitesi, viskozite ve finişi farklıdır; sanatçı tercihi denemelerle netleşir. Galeria daha ekonomik; Schmincke daha yüksek pigment kabulü ile profesyonel restorasyon için tercih edilir.
Akrilik bağlayıcı ile gesso aynı şey mi?
Hayır. Akrilik bağlayıcı saf polimer emülsiyondur; şeffaftır ya da yarı şeffaftır. Gesso ise bağlayıcı + titanyum dioksit ya da mermer tozu karışımıdır; opak beyaz (ya da renkli) astar üretir. Gesso yüzey hazırlama için kullanılır; bağlayıcı pigment yüklenmeye ya da kolaj yapıştırmaya yöneliktir.