Winsor & Newton Artists' Yağlı Boyalar ile Renk Gradyanı Nasıl Oluşturulur?

İlham
28.09.2023

Yağlı boyalar ile pürüzsüz ve yumuşak renk gradyanlarını nasıl ve hangi teknikler kullanarak oluşturabiliriz, gelin birlikte inceleyelim. Ana malzememiz: Winsor & Newton Artist' Yağlı Boyalar! Yazımız iki bölümden oluşmaktadır: İlk olarak tek rengin tonları ile renk gradyanı oluşturacağız; ardından iki farklı rengi birleştirip harmanlayarak renk gradyanı oluşturacağız.
 
Tek rengin tonları ile renk gradyanı oluşturmaya başlayalım:
  

 
Bu bölümde Winsor & Newton Artist’ Yağlı Boya serisinden Prussian Blue ve Lamp Black renklerini kullanacağız. Öncelikle boyama yapacağımız yüzeyi maskeleme bantları ile hazırlayalım. Ardından en koyu rengi oluşturmak için kabaca %70 Prussian Blue ve %30 Lamp Black renklerini karıştıralım. İpucu: Kullanacağınız yüzey alanını düşünerek boya karışım miktarını ayarlayın; karışım az olursa tekrar eşleştirmek her zaman kolay olmayabilir.


 
Oluşturduğumuz ana boya karışımından bir miktar alıp; daha açık bir ton yaratmak için aynı karışım oranında olmak üzere karışımımızı Zinc White(Çinko Beyazı) ile karıştırıyoruz.


Karıştırma işlemlerimiz bittiğine göre boyamaya başlayabiliriz. Temiz fırça ile yüzeyimizin en üst kısmını orta kısma kadar ilk karışımımız ile boyuyoruz; ardından orta kısımdan aşağıya kadar ikinci karışımımızı farklı bir temiz fırça ile boyuyoruz.

 
Şimdi iki renk tonu arasında gradyan oluşturabilmek için boyalarımız halen ıslakken temiz bir fırça alalım. İki renk tonu arasında orta tonları oluşturabilmek amacıyla boyaların birleşim kısmında hafifçe "8" şekilleri yapalım. İpucu: Geçişin eşitlenmesi için tekrar temiz, sert kıllı düz bir fırça kullanmalıyız. Bu kısımda fırça olarak Winsor & Newton Artists’ Hog Brush serisi mükemmel bir seçim olacaktır. Ton geçişlerini iyice oluşturana kadar, fırçayı kaydırmadan düz bir şekilde tam sağ ve sola harmanlamaya devam edelim. 

 
İstediğimiz gradyanı oluşturduğumuzda yapıştırdığımız maskeleme bandını çıkarabiliriz. İpucu: Son aşamada gradyan oluştururken fırçamızı yukarıdaki ve aşağıdaki ana boya bloklarımıza çok fazla temas ettirmememiz gerekir. Aksi takdirde istediğimiz geçiş efektini alamayız.

İkinci olarak iki farklı rengi birleştirip gradyan oluşturalım:
 
 
Öncelikle hazırlığımızı yapalım; çalışacağımız yüzeyi cetvel yardımıyla dikkatlice ölçüp, boya alanımızın sınırlarını belirleyelim. Ölçümü yaptıktan sonra, yüzeyin kendisini işaretlememek için maskeleme bandı parçalarıyla sınırlarımızı işaretleyelim. Ardından bu işaretleri bir cetvelle hizalayıp ilk bantlama işlemini yapalım. Maskeleme bandı ile çerçevemizi oluşturduktan sonra boyanın işaretli alanımızın dışına taşmasını veya sıçramasını önlemek için bantlanmış alanın etrafına kağıt parçaları ekleyelim. Son olarak, bandı mühürlemek ve istenmeyen renk akmalarını önlemek için yüzeyimizi astarlayalım. Bu astar kururken, bir yandan renklerimizi karıştırmaya başlayabiliriz.
 

 
Bu bölümdeki renklerimiz Winsor & Newton Artist' Yağlı Boya serisinden Oriental Blue and Permanent Carmine. Boyaları, karakterlerine göre Sansodor(Kokusuz Terebentin) and Liquin Oleopasto ile birlikte karıştıralım. Bu medyumlar normal Liquin'den daha mat bir yüzey oluşturma eğilimindedir. Yine de Liquin Original'i kullanmayı tercih edebilirsiniz.
 
 
 
Gradyan oluşturmak için yüzeyin her iki tarafını ayrı fırçalar ile yavaş yavaş ortaya doğru boyayalım. Dikkat: Merkeze yaklaştıkça daha az boya uygulamamız gerekmektedir. Merkeze ulaştığımızda geniş ve temiz bir fırça alıp bir yandan diğer yana karıştırmaya başlayalım. Bu aşamada fırça izlerinin görünür olmasını istiyorsanız Winsor & Newton Artists’ Hog Brush serisini kullanabilirsiniz. İstediğiniz gradyan oluştuğunda, maskeleme bantlarını ve kağıt katmanlarını çıkarmak için cımbız ya da sivri uçlu bir nesne kullanabilirsiniz. İpucu: Bu işlemi boyalar halen ıslakken yapmalısınız, böylece boyanın sınırların içerisine akmasını önleyebilirsiniz.

Yağlı boyalar hakkında merak ettikleriniz veya daha fazla bilgi almak için bize Instagram üzerinden ulaşabilirsiniz. @colorbox.com.tr

Son Eklenen Yazılar