Freya'nın Gözyaşları: Klimt'in Gölgesinde Kalan Eser

İlginç
03.10.2023

Klimt'in en ünlü eserlerinden biri olarak bilinen "Golden Tears/Freya's Tears" isimli tablonun, aslında bir başka sanatçıya, Anne-Marie Zilberman’a ait olduğu halen birçok insan tarafından bilinmemektedir. Peki o halde, bu karmaşaya neden olan Anne-Marie Zilberman kimdir?

“Anne-Marie Zilberman kimdir?” sorusunun cevabı bir gizemi çözmek ile eşdeğerdir, zira bu ressam hakkında çevrimiçi bilgimiz neredeyse yoktur. Zilberman, Grafik Tasarım Bölümünden(L'école Penninghen) mezun olduktan sonra bir süre reklam afişleri tasarladı ve stilist (Kenzo, Chakok, Gérard Darel, Ventilo, Galeries Lafayette...) oldu. Kayıtlara göre Paris’e kalıcı olarak yerleşmeden önce işi için Asya’da çok seyahat ettiği biliniyor. Zilberman, eserlerinde soyut ve figüratifi birleştiren rüya gibi bir üslupla yolunu buluyor, böylece sonsuz kadınlığa adanmış yeni bir sembolizm hayal ediyor. Onun karma tekniği, yağlı ve akrilik boyaları, kumaşları, kağıtları, altın varakları, bitkileri karıştırıp üst üste getirerek tuvallerine olağanüstü derinlik, kabartma ve parlaklık kazandırmaktadır. 

Zilberman’ın gizemi sürmekle birlikte, 'Freya'nın Gözyaşları', Klimt'e yanlışlıkla atfedilmeye devam ediyor. Bu tablonun Zilberman'a ait olduğu gerçeğinin daha fazla bilinmesi, Zilberman'ın daha fazla tanınmasını ve eserlerinin daha fazla araştırılmasını sağlayacaktır.

Zilberman’ın diğer eserlerine bir göz atalım:


 
Zilberman’ın Klimt’e benzerliği oldukça fazladır. Bilindiği üzere Klimt'in eserlerinde dekoratif detaylar, altın yaprak kullanımı, semboller ve erotik temalar gibi özellikleri içerir. Ayrıca Klimt, kadın figürleri ve portreleriyle de ünlüdür. Aslında, Zilberman'ın altın varak kullanımı, Freya's Tears eserinin Klimt ile karıştırılmasının temel nedenidir.

Günümüzde Zilberman’ın bu eseri pek çok kişi tarafından röprodüksiyon edilmekte; aynı zamanda çoğu workshop’a da konu yapılmaktadır. Bu durumun en önemli sebebi, altın varak görünümünün oldukça dikkat çekici ve uygulamasının da keyifli olması. Gelin birlikte altın varak görünümünü nasıl oluşturabileceğimizi listeleyelim.

Geleneksel yöntem olarak altın yaprak varak kullanımı

Altın yaprak varak, yüzyıllardır resim sanatında ve dekorasyonun zirvesinde parlayan, tarihi bir malzeme olarak yerini almıştır.


 
Varak uygulaması oldukça hassas bir işlemdir ve titizlikle yapılması gerekmektedir; zira hatalara oldukça açıktır. Uygulama için önerimiz Cadence 16 x 16 cm Altın Yaprak Varak ve uygulaması için Cadence Bond Varak Mixion. Öncelikle varak uygulanacak olan yüzey her türlü toz, nem ve kirden temizlenir. Pürüzlü ise zımparalanır. Temizlenmiş yüzeye varak yapıştırıcısı eşit bir şekilde sürülür. Yapıştırıcı sürüldükten 15 dakika sonra yaprak varak obje üzerine dikkatli bir şekilde bırakılır. Daha sonra varağın, fırça yardımıyla objeye yapışması sağlanır. Varağın uzun ömürlü olması için üzerine vernik uygulanabilir.

Yaprak varak uygulamasının dışında altın görünümü için birçok farklı ürün, farklı teknikler ile kullanılabilir. Örneğin rulo varaklar, likit varaklar, toz yaldızlar, toz simler, altın toz pigmentler, metalik altın mürekkepler, altın parmak yaldızlar, metalik altın akrilik medyumlar, altın sprey boyalar… Her birinin ayrı bir ışıltısı, dokusu ve uygulaması bulunmaktadır.

Metalik toz yaldız görünümü ile ilgili detaylı bilgi almak isterseniz Instagram canlı yayınımızı mutlaka izlemelisiniz. 

Son Eklenen Yazılar