Floresan renkler, adını sıklıkla duyduğumuz ve merakla keşfetmek istediğimiz sıra dışı renklerdir. Bu yazımızda floresan renkler hakkında sıkça sorulan soruları derleyerek bu renklerin özellikleri, kullanımı ve etkileri hakkında merak edilenleri yanıtladık.
Floresan akrilik boya nedir?
Floresan akrilik boya, içerisinde ultraviyole kimyasallar barındıran renkli bir pigment içerir. Bu kimyasallar, UV ışığını görünür spektruma dönüştürerek ekstra ışık sağlar ve floresan efektler oluşturur.
Floresan ve fosforlu terimleri aynı şeyi mi ifade eder?
Hayır, bu iki kavram birbirleri ile sıklıkla karıştırılmaktadır. Floresan renkler gün ışığında yoğun görünürler; geceleri/karanlıkta görünmeleri ise ancak siyah ışığa maruz kalmaları ile mümkündür. Ayrıca floresan renkler son derece parlak ve canlıdır. Fosforlu pigmentler ise karanlıkta parlar; ancak bunun için güneş ışığı da dahil olmak üzere herhangi bir ışık kaynağına maruz kalmaları gerekmektedir. Başka bir deyişle fosforlu pigmentler ışığı emmeleri nedeniyle karanlıkta parlarlar.
Floresan akrilik boyayı kullanırken en yüksek parlaklığı nasıl elde edebilirim?
Pek tabii floresan akrilik boyayı eserlerinizde dilediğiniz şekilde kullanabileceğiniz gibi; floresan akrilik boyaları siyah/koyu zemine uygulamak size maksimum parlaklığı verecektir. Bununla birlikte uygulamada birden fazla katman tek bir katmandan daha parlak görünecektir.
Floresan akrilik boyaları nasıl maksimum parlaklıkta görebilirim?
Bahsedildiği üzere floresan renkleri gün ışığında da oldukça parlak ve canlı bir şekilde görebilseniz de özellikle UV ışığı altında veya karanlıkta siyah ışık altında maksimum derecede parlaklığı deneyimlersiniz.
Floresan renklerin ışığa dayanıklılığı yüksek midir?
Floresan renklerin tamamının ışığa dayanıklılığı diğer tüm boyalara nazaran (metalik/mika pigmentler hariç) daha azdır. Floresan pigmentler genellikle ışık haslığı konusunda ASTM tarafından test edilemezler; bu nedenle etiketlerde “Derecelendirilmemiş” anlamına gelen NR (Not Rated) işareti bulunur. Zira floresan boyalar ve renkli kaplanmış mikalar, renk indeksine sahip gerçek pigmentler olmadıklarından genellikle bu testin kapsamında değildir. Özetle floresan renkler çoğu pigment gibi UV ışığının olumsuz etkilerine dayanamazlar. Bu durum; marka fark etmeksizin tüm floresan renkler için geçerli olup ayrıca sanatsal yahut amatör/öğrenci tipi sanat malzemeleri yelpazesi ile bir ilgisi de bulunmamaktadır.
Floresan renkleri birbirine karıştırırsam yine de floresan kalırlar mı?
Herhangi bir karıştırma floresan renklerin parlaklığını kaybetmelerine neden olacaktır. Bununla birlikte genellikle renk tekerleğinde birbirine bitişik olan floresan renkleri çok fazla parlaklık kaybetmeden karıştırarak kullanabilirsiniz. Örneğin turkuaz için yeşil ile mavi gibi. Spektral olarak yakından ilişkili olan floresan renkleri karıştırmanın ötesine geçtiğinizde, çok fazla iptal (grileşme) meydana gelecektir. Yine de bu karışımlar floresan etkiye sahip olmasa da, floresanlar birleştirildiğinde size ilginç görsel deneyimler sunabilir.
Floresan renkleri normal akrilik boyalar ile karıştırabilir miyim?
Floresan renklerin özelliği standart akrilik renk tarafından ortadan kaldırılacağından diğer akrilik renklerle karıştırmaktan kaçınmalısınız.
Floresan renkleri deneyimlemek için hangi ürünü önerirsiniz?
Floresan renkleri ilk defa deneyimlemek için Basics, profesyonel seviyede ve kıvam olarak orta viskoziteli bir boya tercih ediyorsanız Soft Body; mükemmel bir guaj deneyimi için Acrylic Gouache, göz alıcı parlaklıkta bir mürekkep deneyimi için Acrylic Ink, yenilikçi bir akrilik deneyimi için ise Acrylic Marker ürün serilerine mutlaka göz atmalısınız.
Floresan renkler ile ilgili sorularınız ve merak ettikleriniz için bize Instagram adresimizden ulaşabilirsiniz.