Kılavuz: Doğru Fırça Temizliği Nasıl Yapılır?

Eğitim
06.06.2024
Akrilik boya fırçalarını temizlemek, fırçalarınızın ömrünü uzatmak ve sonraki projelerinizde en iyi performansı göstermelerini sağlamak için önemlidir. Bu haftaki blog yazımızda akrilik boya fırçalarınızı doğru bir şekilde temizlemek için izlemeniz gereken adımlardan bahsediyoruz.

Gereken Malzemeler:
- Su için kavanoz veya kap: En az üç tane olması, temizlik sürecini daha verimli hale getirecektir – biri ilk durulama, biri sabunlu su ve biri de temiz su için kullanılacaktır.
- Fazla boyayı almak için kağıt havlu. Çevre dostu bir seçenek için havlu veya emici bir kumaş da kullanabilirsiniz.
- Fırçalarınızı kururken baş aşağı tutacak fırça yıkama kabı veya benzer bir düzenek.
 
Adım 1:
Temizlik alanınızı öncelikle hazırlayın. Farklı aşamalar için birer kavanoz veya kap kullanmak, her zaman temiz suya sahip olmanızı sağlayacaktır.
 
Adım 2:
Fırçadaki fazla boyayı bir kağıt havlu veya bez/havlu vasıtasıyla alın. Yoğun kıvamlı akrilik boya veya medyumlar kullanıyorsanız, fırça kıllarının dibinden uca doğru nazikçe sıkarak fazlalıkları temizleyin.
 
Adım 3:
Fırçalarınızı ılık su ile iyice durulayın. Bu ilk aşama için fırça temizleme kabı kullanmak harikadır; çünkü kabın yüzeyindeki girintiler ve çıkıntılar fırçadaki boyayı gevşetmeye yardımcı olur. Mümkün olduğunca fazla boya çıktığında diğer aşamaya geçebilirsiniz.
 
Adım 4:
Fırçanızı sabunla köpürtme işlemine geçebilirsiniz. Fırçalarınızı avucunuza sürterek köpürtmekten kaçının. Çoğu boya toksik olmasa da, ciltle doğrudan temas eden sanat malzemeleri konusunda mümkün olduğunca dikkatli olmak en iyisidir. Bunun yerine, fırçayı köpürtmek için çıkıntılı bir yüzeyle temas ettirebilirsiniz. Fırçanızı ikinci temiz su kabında sabun kalıntılarının iyice çözüldüğünden emin olana kadar gezdirin.
 
Adım 5:
Fırçanızı temiz su dolu su kabınız ile tamamen durulayın. Boya ve sabunun büyük kısmını çıkardıktan sonra, suda çok az renk değişimi olmalıdır. Fırçanız tamamen temizlenene kadar durulayın. Ardından fazla suyu emmesi için fırçanızı kağıt havlu veya havlu veya beze nazikçe bastırın.
 
Adım 6:
Bu adımları takip ederek akrilik boya fırçalarınızı temizleyebilir ve uzun süre verimli bir şekilde kullanabilirsiniz. Tüm bu adımlar akrilik boyanın fırça üzerinde kurumazdan evvelki süreçte fırçaların nasıl temizleneceği ile ilgiliydi. Bununla birlikte en dikkatli sanatçılar dahi bazen fırçalarını temizlemeyi ihmal edebilir ve bu şekilde kıllara yapışan boya ile fırçalar kullanılamaz hale gelebilir. Bu durumda, fırçalarınızı hemen çöpe atmayın! Kurumuş akrilik boyayı çıkarmak için yoğun temizleyiciler kullanabilirsiniz. Şimdi, mükemmel etkili Winsor & Newton Brush Cleaner (Fırça Temizleyici) ile adım adım fırça temizliğini nasıl yapabileceğinize değinelim.


 
Boş bir kavanoza fırçalarınızın sadece uçlarını kaplayacak kadar Winsor & Newton Brush Cleaner ile doldurun. Sıvının fırça sapına ve sapın üzerindeki boyaya değmemesine dikkat edin; çünkü çözücü fırça sapındaki boya ve verniği yumuşatabilir. Fırçalarınızı sadece uçları sıvıya değecek şekilde askıda tutmak için alüminyum fırça tutacağı, örneğin Fanart Academy Fırça Yıkama Kabı, gibi bir ürün kullanabilirsiniz.
 
Fırçalarınızı W&N Brush Cleaner'da bekletin; hafifçe yapışmış fırçalar için kısa bir süre yeterli olabilir. Fırçalarınızı düzenli olarak kontrol etmeyi ihmal etmeyin. Herhangi bir çözülme görmüyorsanız fırçalarınızı bekletmeye devam edin. Yoğun akrilik boya ile kaplanmış fırçalar için 48 saate kadar beklemek gerekebilir. Bu süre zarfında mümkün olduğunda fazla kalıntıyı çıkarmak için ara sıra fırçalarınızı fırça temizleyicisinde dolaştırın. Tüm bu işlemlerin akabinde yukarıda belirtilen adımları takip ederek fırçalarınızı durulayabilir ve temizleyebilir; bu şekilde onları yeniden kullanıma hazır hale getirebilirsiniz. Bu bağlamda Winsor & Newton Brush Cleaner müthiş bir kurtarıcıdır!
 
Unutulmamalıdır ki bu yöntem her zaman %100 garantili değildir; zira bazı fırçalar kurtarılamayacak derecede zarar görmüş olabilir. Yine aynı şekilde uzun süre ve yoğun boyaya maruz kalmış fırça kıllarının bazılarında hafif lekeler ve şekil bozuklukları kalabileceğini de göz ardı etmemek gerekir. Her koşulda bu olumsuz durumlar ekstrem vakalar için geçerlidir.
 
Fırça temizliği hakkındaki tüm soru işaretleriniz veya yorumlarınız için bize Instagram hesabımız üzerinden ulaşabilirsiniz! @colorbox.com.tr
Son Eklenen Yazılar